5G VA 6G TARMOQLARIDA MULTIMEDIA UZATISH SAMARADORLIGINI OSHIRISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI - Xasanov , Javohir; Ismoilov , Nurmuhammad (Наука и инновация, 2025)
Maqolada 5G va 6G tarmoqlarida multimedia ma’lumotlarini yuqori tezlikda, past kechikish bilan va yuqori ishonchlilik darajasida uzatishni ta’minlovchi innovatsion texnologiyalar tahlil qilinadi. Tadqiqotda massiv MIMO, millimetr to‘lqinlar, sun’iy intellekt asosidagi tarmoq boshqaruvi, edge computing, beamforming, golografik aloqa va ultra past kechikish protokollarining multimedia oqimlari samaradorligiga ta’siri o‘rganiladi. Shuningdek, global trafikning keskin ortishi, mobil qurilmalar ko‘payishi va real vaqt multimedia xizmatlariga talabning oshishi kabi dolzarb muammolarga yechim sifatida yangi avlod tarmoq arxitekturalari taklif etiladi. Maqola multimedia tarmoqlarida sifat ko‘rsatkichlari (QoS, QoE)ni optimallashtirish uchun zamonaviy innovatsion yondashuvlarning afzalliklarini ilmiy asosda yoritadi.