"QO‘QON XONLIGI DAVLATCHILIGIDA HARBIY TIZIM (XIX ASRNING BIRINCHI YARMI) - Abdullayeva, Nilufar (Наука и инновация, 2025)
XIX asrning birinchi yarmida Markaziy Osiyoda mavjud bo‘lgan uchta asosiy siyosiy tuzilma — Buxoro amirligi, Xiva xonligi va Qo‘qon xonligi — o‘z davlatchilik tizimlari bilan tarixiy jarayonlarga faol ta’sir ko‘rsatdi. Shulardan Qo‘qon xonligi (1709–1876) qisqa vaqt ichida mintaqaning siyosiy, iqtisodiy va madaniy markazlaridan biriga aylandi. Xonlikda davlat boshqaruvi tizimida harbiy kuchlar alohida ahamiyat kasb etgan bo‘lib, ular davlat mustaqilligi, hududiy yaxlitlik va ichki barqarorlikni ta’minlashda muhim rol o‘ynadi. Ushbu maqolada Qo‘qon xonligining XIX asrning birinchi yarmidagi harbiy tizimi, uning shakllanishi, tuzilishi va vazifalari tahlil qilinadi.