MINTAQA YER RESURSLARIDAN SAMARALI FOYDALANISHDA XORIJIY MAMLAKATLAR TAJRIBASINI SIRDARYO VILOYATI HUDUDIDA QO’LLASH IMKONIYATLARI - Oʻngʻarov , Hasan (Наука и инновация, 2024)
Yer resurslari bir-biriga bog’liq bo’lgan ko’plab sohalarda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Birinchidan, yer dunyo aholisini oziqlantirish uchun zarur bo’lgan qishloq xo’jaligi uchun asos yaratadi. U turli ekotizimlar va yashash joylarini joylashtirish orqali biologik xilma-xillikni qo’llab-quvvatlaydi, shu bilan yovvoyi tabiat va o’simlik turlarini saqlaydi. Yer, shuningdek, global iqtisodiyotga sezilarli hissa qo’shadigan tog’-kon sanoati, o’rmon xo’jaligi va turizm kabi iqtisodiy faoliyat uchun asos bo’lib xizmat qiladi. Bundan tashqari, yer uglerod sekvestratsiyasi orqali iqlim o’zgarishini yumshatishda, suv toshqinlari va qurg’oqchilik kabi tabiiy ofatlarga qarshi bufer hudud sifatida muhim rol o’ynaydi.