MAKTABGACHA TA'LIM TASHKILOTLARIDA ISHBILARMONLIK O‘YINLARI TEXNOLOGIYASI (Zamonaviy dunyoda pedagogika va psixologiya, 2022)
Bugungi kunda erkin shaxsni shakllantirish muammosi ta'lim tashkilotilarida o‘quv-tarbiyaviy ishlarni zamonaviy pedagogik texnologiyaga o‘tkazishni taqozo etadi. Bu jaraѐn oson kechmaydi, chunki ixtiѐriy qurilaѐtgan va joriy etilaѐtgan o‘qitish tizimini qat'iyan ilmiy asoslangan pedagogik tizimga aylantirish kerak. V.P.Bespalkoning ta'rifiga ko‘ra ―pedagogik tizim - ma'lum shaxs sifatlarini shakllantirishga tartibli, aniq maqsadni ko‘zlab va oldindan o‘ylab pedagogik ta'sir etishni vujudga keltirish uchun zarur bo‘lgan o‘zaro bog‘liq vositalar, usullar va jaraѐnlar yig‘indisidir. Har bir jamiyatda shaxsni shakllantirish maqsadi belgilab olinadi va unga mos ravishda pedagogik tizim mavjud bo‘lishi kerak. Agar maqsad o‘zgarsa mavjud tizim ham o‘zgarishi muqarrardir.