(untitled) (Zamonaviy dunyoda ijtimoiy fanlar, 2026)
Huquqiy munosabatlar huquq nazariyasi va amaliyotining markaziy tushunchalaridan biri bo'lib, ijtimoiy munosabatlarning huquq normalari bilan tartibga solinishini ifodalaydi. Ular sub'ektlar, ob'ektlar va yuridik faktlar kabi asosiy elementlarni o'z ichiga oladi, bu esa ularning tuzilishi va funksiyasini belgilaydi. Ushbu munosabatlar jamiyat a'zolari o'rtasidagi huquq va majburiyatlarni aniq belgilab berish orqali ijtimoiy tartib va barqarorlikni ta'minlashda muhim rol o'ynaydi. Zamonaviy sharoitda huquqiy munosabatlarning raqamlashtirish va globallashuv jarayonlariga moslashuvi, shuningdek, ularning samaradorligini oshirish masalalari dolzarb ahamiyat kasb etmoqda.