(untitled) (Zamonaviy dunyoda ijtimoiy fanlar, 2026)
Ushbu maqolada davlatlarda qay darajada inson huquqlari himoyasiga e’tibor qaratilganligi,uning buzilishiga,chetlab o’tilishiga yo’l qo’yilmasligi kabi vositalarni tahlil qilinadi.Shuningdek,uning fuqarolar hayotida qanday muhim ahamiyatga egaligi va davlat hokimiyati tomonidan ta’minlanishi kerak bo’lgan fuqarolarning huquq va erkinliklari va buning ta’sirida vujudga kelishi mumkin bo’lgan omil ko’rsatib o’tiladi.Inson huquqlari tarixan olib qaraganda,qadimda paydo bo’lgan va davlatlar orasida shakllanib borgan.Buning sababi shuki, fuqarolarning shu huquqlarga ehtiyoj sezishi, davlat va jamiyat hayotida alohida o’rin tutganligi va davlatlar shu asnoda o’z fuqarolarning xavfsizligi,huquqlari va ularining burch va majburiyatlarini shu orqali belgilab qo’ygan. Inson huquqlari barcha insonlarning umumbashariy va ajralmas huquqlari boʻlib, qaysidir davlatga, millatga, fuqarolikka yoki dinga tegishli boʻlmasa-da hamma uchun bir xildir. Bu huquqlar Inson huquqlari umumjahon deklaratsiyasiga asoslangan. Inson huquqlari xalqaro koʻlamda amal qilinib, xalqaro qonunlar, dunyoviy va diniy muassasalar, hukumatlar siyosati va nodavlat tashkilotlari tomonidan dunyo siyosatiga juda ham katta taʼsir koʻrsatadigan doktrinadir. Inson huquqlari bu insonlarga berilgan imtiyoz boʻlib, u dunyoning koʻplab taraqqiy etgan mamlakatlarida qonunlar, konstitutsiyaviy qadriyatlar normalari yoki xalqaro konvensiyalar orqali tan olingan.