BIOINFORMATIKA VA MALUMOTLARNI QAYTA ISHLASH (Zamonaviy dunyoda amaliy fanlar, 2025)
Bioinformatika — biologik ma'lumotlarni tahlil qilish va qayta ishlash uchun kompyuter texnologiyalari va matematik usullarni qo'llaydigan ilmiy soha. U genetik, proteomik va boshqa biologik ma'lumotlarni tahlil qilib, kasalliklarni aniqlash va dori-darmonlarni rivojlantirishda yordam beradi. Ma'lumotlarni qayta ishlash — ma'lumotlarni yig'ish, saqlash, tahlil qilish va foydali xulosalar chiqarish jarayoni. Bioinformatikada bu jarayon biologik ma'lumotlarni to'g'ri shaklda tahlil qilib, yangi ilmiy natijalarga erishishda muhim rol o'ynaydi.