(untitled) (Zamonaviy dunyoda amaliy fanlar, 2025)
Ushbu maqola xalqaro huquqda davlatlarni tan olishning ikki asosiy nazariy yondashuvini - konstitutiv va deklarativ nazariyalarni chuqur tahlil qiladi. Tadqiqotda ushbu nazariyalarning tarixiy rivojlanishi, nazariy asoslari va zamonaviy amaliy tatbiqi o'rganiladi. Maqolada konstitutiv nazariyaning tan olishni davlat mavjudligining asosiy sharti sifatida ko'rishi hamda deklarativ nazariyaning tan olishni allaqachon mavjud davlatning holatini e'lon qilish vositasi deb hisoblashi taqqoslanadi. Tadqiqot natijalari bu ikki nazariya o'rtasidagi prinsipial farqlarni va zamonaviy xalqaro amaliyotdagi qo'llanilishini aniqlaydi.