BOZOR IQTISODIYOTI SHAROITIDA TALAB VA TAKLIF MUVOZANATI (Бюллетень педагогов нового Узбекистана, 2026)
Ushbu maqolada bozor iqtisodiyotining muhim kategoriyalari hisoblandan talab va taklif tushunchalarining iqtisodiy mohiyati, ularning o’zaro bog’liqligi hamda bozor muvozanatini shakllantirishdagi o’rni keng yoritilgan. Maqolada talab va taklifga ta’sir etuvchi asosiy omillar, jumladan narx darajasi, iste’molchilar daromadi, ishlab chiqarish xarajatlari, texnologik taraqqiyot va davlat siyosatining ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, talab va taklif elastikligi tushunchasi ham ko’rib chiqilib, uning amaliy ahamiyati izohlanadi. Bozor mexanizmimnig o’z-o’zini tartibga solish xususiyati muvozanat narxi orqali asoslab berilgan. Tadqiqot natijasida talab va taklif qonunlarining iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi o’rni ochib beriladi hamda ularni amaliyotda qo’llash zaruriyati asoslanadi.