TOPOLOGIK MA’LUMOTLAR TAHLILI (TDA) ASOSIDA YADRO KOMPYUTERING ARXITEKTURALARINI OPTIMALLASHTIRISH (Центральноазиатский журнал образования и инноваций, 2025)
Maqolada topologik ma’lumotlar tahlili (TDA) usullaridan foydalangan holda yadro kompyuterlari arxitekturalarini optimallashtirish masalalari yoritilgan. TDA yondashuvi yordamida tizimdagi yadro, xotira va ma’lumot oqimlari o‘rtasidagi fazoviy bog‘lanishlar aniqlanadi. Persistent homologiya asosida tizimning ichki topologik tuzilmasi — bog‘lanish darajasi, halqalar va bo‘shliqlar tahlil qilinib, samaradorlikni oshirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqiladi. Natijada, energiya tejamkorligi va hisoblash tezligi yaxshilanadi.