IJTIMOIY-TARIXIY OMILLAR VA MUSIQA JANRLARINING SHAKLLANISHI (Центральноазиатский журнал образования и инноваций, 2026)
Mazkur maqolada ijtimoiy-tarixiy omillarning musiqa janrlarining shakllanishi va rivojlanishiga ko‘rsatgan ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Jamiyat taraqqiyoti, siyosiy tuzumlar, diniy qarashlar, iqtisodiy munosabatlar, urbanizatsiya jarayonlari hamda madaniy almashinuvlarning musiqiy janrlar evolyutsiyasidagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqot davomida tarixiy-qiyosiy, tahliliy va tavsifiy metodlardan foydalanildi. Natijalarga ko‘ra, musiqa janrlari tabiiy ravishda emas, balki muayyan tarixiy ehtiyojlar, ijtimoiy talablar va madaniy muhit asosida shakllangan. Har bir davr o‘zining badiiy estetik talabi asosida yangi musiqiy janrlarni yuzaga keltirgan. Zamonaviy globallashuv sharoitida esa janrlar o‘rtasidagi chegaralar nisbiylashib, sintezlashgan yangi yo‘nalishlar paydo bo‘lmoqda. Tadqiqot xulosalari musiqa tarixi va madaniyatshunoslik fanlari uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi..