(untitled) (Центральноазиатский журнал образования и инноваций, 2025)
Ushbu maqolada hadislarning ishonchliligi masalasi, xususan, hadisshunoslikda “mavzuʼ” yoki “toʼqima” hadislar muammosi tahlil qilinadi. Maqolada “mavzu hadis” atamasining mohiyati, uning hadisshunoslikdagi taʼrifi va tavsifi yoritiladi. Shuningdek, hadis toʼqishning sabablari – siyosiy ixtiloflar, firqachilik, shaxsiy manfaatlar, johillik yoki islom dushmanlarining harakatlari kabi omillar koʼrib chiqiladi. Hadis toʼqish bilan tanilgan shaxslar va jarh va taʼdil ilmi olimlarining (masalan, Ibn Hajar Asqaloniy, Aliyul Qoriy, Ibn Saloh kabi) ularni aniqlashda muhim ahamiyatga ega boʼlgan qarashlari va uslublari haqida soʼz yuritiladi.